25 Ocak 2015 Pazar

Marcelo Brozovic, İnter'de!


İnter orta alana yapacağı transfer için önce Tino Sven Susic ile doldurmak istedi. Hajduk'un orta alanında tek başına maestro görevi üstlenen Susic'in kısa süre içinde zaten takımdan ayrılabileceği konuşuluyordu. Uzun transfer görüşmeleri sonucunda 5 Milyon Euro'ya iki kulübün anlaştığı bilgisi geldi. Transfer işlemi tamamlandı derken İnter cephesinden basına mali olarak bu transferi karşılayamayacaklarına dair haberler geçildi.

Diğer cephede ise Zdravko Mamic ellerini ovuşturarak Marcelo Brozovic'i Arsenal'a 10 Milyon Euro'ya verebileceğini söylüyordu. Hırvatistan'ın iki kulübü transfer ihracatı konusunda böyle bir çekişme içindeyken beklenmedik bir şey oldu. İnter, Susic'ten vazgeçer vazgeçmez Brozovic için Dinamo'ya teklif götürdü.
Brozovic arkadaşlarıyla vedalaşıyor

İlk olarak dedikodu şeklinde dolaşan bu haber bugün resmiyete dönüştü. Brozovic için planlanan transfer şekli Mayıs 2016'ya kadar kiralama bedeli olarak 3 Milyon Euro ve 5 Milyon Euro satın alma opsiyonu şeklinde. Direkt 8 Milyon Euro'nun da gündemde olduğu görüşmelerde net rakamlar henüz açıklanmış değil.

Transferin Hırvatistan'da bıraktığı izler ise başka boyutlarda. Transfer çalımı ezeli rekabetlerde alınan futbolcular üzerinden konuşulur her zaman. Ama Hırvatistan'da bu kez tam tersi oldu; satılan bir futbolcu için transfer çalımı atıldı. Hajduk için her kuruşun değeri çok mühim. Ara transfer dönemi sonlandığında kasalarına ne koysalar kar olarak bakıyorlar. Dinamo'da ise Mamiç'in sürekli "kazanma" hırsı var.

Mamiç, 10 Milyon Euro beklediği transferde rakamı 8'e indirdi. Hajduk ise büyük ümitlerle beklediği 5 Milyon Euro'dan oldu. Bu transfer çalımıyla Dinamo, Hajduk'a saha dışında da unutulmaz bir gol attı. Saha dışında attıkları ilk gol mü bu? Elbette değil! Henüz bir kaç ay önce Hajduk saha dışında yediği gollerle derbiye çıkmamıştı.

22 Ocak 2015 Perşembe

Danilo Pantic artık Chelsea'de!

Partizan Futbol Fabrikası'nın son yıllarda adını söz ettiren ürünlerinden biri olan Danilo Pantic yuvadan ne zaman uçacak derken, o haber sonunda geldi. Sözleşmesi biten genç oyuncu kulübüyle görüşmeleri son aşamaya kadar sürdürdü.

Yaklaşık iki ay önce basında çıkan "görüşmeler sona erdi, Pantic ayrılıyor" haberlerini yalanlayan Pantic'e en büyük destek de yakın arkadaşı Andrija Zivkovic'ten gelmişti. Zivkovic, arkadaşının kulüpte kalacağına inandığını ve birlikte başarılı günler geçireceklerini söylemişti.

Partizan'ın ekonomik sorunlarına sık sık değiniyoruz. Burada da ellerini kollarını bağlayan en büyük etken bu oldu. Dahası gelen teklifin Chelsea'den olması Partizan'ı çaresiz bıraktı. Pantic, Chelsea ile imzaladıktan sonra Vitesse'ye kiralanacak. Gelen bilgilere göre Partizan'ın bu transferden kazancı "yetiştirme bedeli" diyebileceğimiz maksimum 1 ile 2 milyon Euro arasında bir bedel olacak.

Pantic bu transferden dolayı son derece mutlu:

Chelsea ile sözleşme imzaladığım için mutluyum. Partizan'da güzel ve özel günler geçirdim, bu transferde onların payı büyük. Şimdi Vitesse'ye gideceğim ve orada kendimi kanıtlayacağım. 

18 yaşındaki Pantic'in önünde uzun bir yol var ve o yolda başarılı olmak için yeteneğe fazlasıyla sahip.

15 Ocak 2015 Perşembe

Beşiktaş'a Mariborlu Sağ Bek!

Beşiktaş'ın ve Bilic'in sağ bek arayışı sır değil. Artık mizah konusu haline bile gelen sağ bek için bir dönem Dinamolu Ivo Pinto aday gösterilse de transfer gerçekleşmedi. Slovenya'da yayın yapan spor gazetesi Ekipa 24 ise Beşiktaş'ın sağ bek için Stojanovic ile ilgilendiğini yazdı.


İlk gün söylenti olarak geçen bu haberi Ekipa 24 manşetine taşıdı ve günün ilerleyen saatlerinde ise İstanbul'dan bir kafilenin geleceğini ve Stojanovic için masaya oturulacağı haberini geçti. Serbest kalma maddesi olarak 3 Milyon Euro gibi bir bedelden bahsedilen haberde, Bilic'in listesinde ilk sırada bu transferin olduğundan da bahsedildi.

Petar Stojanovic, Slovenya'da yılın genç oyuncusu seçilen potansiyelli bir sağ bek olarak ön plana çıkıyor. 19 yaşındaki genç oyuncu için İngiltere'den Manchester United,Arsenal ve Southampton gibi takımlar da gözlemcilerini yollamış ve takibe almıştı. Hatta bir kaç ay önce Stojanovic'in bu transfer döneminde İngiltere'ye gidebileceği de yazılmıştı.

Stojanovic'in gelmesi halinde ise kişisel kanaatim Beşiktaş sağ bek konusunda uzun süre sıkıntı yaşamayacağı bir sürece girmiş olacak.

Babovic, Üçüncü Kez Crno-Beli

Dünden bugüne Stefan Babovic...


1987 yılında doğan Stefan Babovic henüz 18 yaşında Partizan A takımına yükseldiğinde kimse onun için böyle bir kariyer tasavvur etmiyordu muhtemelen. O da Partizan'a şampiyonluklar kazandıracak, Avrupa'ya açılacak ve milli takımın vazgeçilmezi olacak... Normal bir yol haritası gibi gözüken bu plan Babovic için tutmadı!

Babovic 20 yaşına geldiğinde Partizan'da tutunamadan OFK Belgrad'ın yolunu tuttu. Daha sonra Avrupa turuna çıkarak Nantes ve Feyenoord formaları giydi. Tam kariyeri bilinmez bir noktaya doğru ilerleyecek derken yeniden Partizan'a döndü. Şampiyonluklara şahit olan Babovic her zaman "çılgın çocuk" karakterinden taviz vermeden deliliklerine devam etti.

Ama ikinci gelişinde işler biraz daha iyi gidiyordu. Öyle ki La Liga'ya direkt bileti bile kapmıştı üst düzey performansıyla. Milli takım kapıları ise 2007 yılından itibaren ne yaparsa yapsın hiç açılmayacaktı. Zaragoza'da olmadı, tutunamadı. Döndüğü takım bu kez Sırbistan'dan Vozdovac oldu. Vozdovac'ta golleri, asistleri pek haber olmadı. Hırçınlığı daha çok ön plana çıktı. Hakeme kafa atması kadar gündemi işgal edemedi hiç bir zaman performansıyla...

Kariyerinin zor günlerinde , kendisi gibi zor günler geçiren Partizan'la yolları yine kesişti. Yüksek bedellerle futbolcu transfer yapamayan Partizan, bonservisi elinde olan ya da düşük maliyetli isimlere yöneliyor transferde.

Bu kez satacakları oyuncular da pek ümit vaat etmiyor. Stefan Lukic, sadece 50 Bin Euro'ya Partizan altyapısından Everton'a giderken, Skuletic'e Lille'den 2,5 Milyon Euroluk teklifi yeterli görmediler. Andrija Zivkovic'in yüksek rakamlı satışı ise kurtuluşları olmayacak. Zivkovic'in bonservisinin  %50'si menajerlik şirketinde %25'i ailede, %25'i ise Partizan'da yer alıyor. 10 Milyon Euroluk bir transferden ancak 2,5 Milyon Euroluk bir gelir elde edecek olmaları onlar adına talihsiz bir durum.

Transferlerde ve gelirlerde böyle eli kolu bağlanmış gözüken siyah beyazlı ekip de eski emektarlarına gözünü dikmiş durumda. Stefan Babovic transferi bir aylık bir uğraş sonucunda tamamlandı. Vozdovac'a kiralık olarak da altyapıdan oyuncularını veren Partizan oldukça düşük bir bedele tamamladı bu işi.

Üçüncü kez Partizan forması giyecek olan Babovic, "yuvama döndüğüm için mutluyum" derken, Partizan transferi "Evine hoş geldin Babovic" diye duyurdu!
Smiljanic de üçüncü kez Partizan yolunda

Partizan'da benzer bir transfer çalışması daha var. Gençlerbirliği ile sözleşmesini fesheden Milan Smiljanic ilk transfer hedefi olarak öne çıkıyor. Eğer Smiljanic de kadroya katılırsa o da Babovic gibi üçüncü kez Partizan forması giymiş olacak. İki futbolcu Partizan formasıyla birlikte şampiyonluk da yaşamıştı.

Danko Lazovic, Sasa Ilic'in ardından bu iki isimin de takıma dönmesiyle, Partizan daha olgun ama forma aidiyeti daha yüksek oyuncularla yoluna devam etmiş olacak.

Mamic'in Büyük Planı

Angelo Henriquez


Zdravko Mamiç'in "icraatlarına", Bad Blue Boys ile olan maceralarına sık sık değiniyoruz. Ama Mamiç'in bu kez tüm planları saha içiyle alakalı...

Dinamo Zagreb'in hücum hattının korkutuculuğu malum. 6-7 tane bölgenin iyi forvetini bir araya topladılar ve gol yollarında ligde hiç sıkıntı çekmediler. Ama bu hücum hattı onlara Avrupa'da averaj takımı konumundan fazla uzakta bir yeri sağlamadı.

Dinamo, Duje Cop'u ara transfer döneminde Cagliari'ye 4 Milyon Euro'ya satmayı planlıyordu. Ama Cagliari'nin Mali Fair Play'e takılması nedeniyle bu transfer gerçekleşmedi. Taraflar yine de bir şekilde bu anlaşmayı bozmamak adına çaba gösterdiler ve Cagliari, Cop'u sezon sonuna kadar kiraladı. Satın olma opsiyonunu da elinde bulunduran İtalyanlar, Cop'u Haziran ayında almak isterlerse Mali yapılarını düzelterek 5 Milyon Euro'ya kadrolarına katabilecek.

Duje Cop

Öte yandan El Hillel Soudani de satış listesinde yer alıyor. Bundesliga'dan talipleri olan Soudani de Bundesliga'da forma giyme isteğini gizlemiyor. Transferin bu Ocak'ta ya da en geç Haziran'da sonlanacağı söyleniyor. Kanat forvet Wilson için ise Sporting Lizbon ile temaslar var. Lizbon ekibi kadrosuna katmak istediğini Dinamo'ya iletti. Dinamo'ya ise fiyat belirlemek düşüyor.

Peki tüm bu ihracatın ve tek bir mevkiden olmasının sebebi ne?

Cevap, Angelo Henriquez! Teknik Direktör Zoran Mamic'in jokeri olan 20 yaşındaki Şilili forvet Manchester United'dan kiralık olarak forma giyiyor. 18 maçta 9 gol 3 asistle oynayan Henriquez bu maçların bir çoğunda da oyuna sonradan dahil oldu. Transfermarkt verilerine göre 2,5 Milyon Euro bedeli olan Henriquez'in bu değeri yanıltıcı olabilir. Özellikle ManU ile masaya oturulduğunda gerçek ve bundan yüksek bir rakam Dinamo'yu zorlayacak. Onlar da mevkideki genç kategorisinden çıkmış kaliteli oyuncularını para ederken satıp; Henriquez için kaynak oluşturuyorlar. Cop'tan gelmesi muhtemel para bunu karşılayabilir ama kiralık olarak gitmesi planları biraz bozmuş gibi gözüküyor.
Armin Hodzic

Gelecek sezon Henriquez'in partneri ise Zeljeznicar altyapısından çıkan Liverpool'dan transfer ettikleri 20 yaşındaki Armin Hodzic olacak. Mamic'in bir kaç sezon sonraki ihracatının bu iki isim olacağına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

Milan ve Arsenal'in ilgilendiği Brozovic'ten gelecek olan gelir ise ekstra bonus olacak Dinamo için. Ivo Pinto'yu Beşiktaş'a yüksek bir rakamdan satmak isteyen Zagreb ekibi Beşiktaş'tan gerekli girişimi göremeyince de West Ham ve Aston Villa ile temas kurmaya çalışıyor bugünlerde.