24 Şubat 2015 Salı

Penaltı Kaçıran Futbolcuya Tehdit

Panenka penaltısının ne kadar riskli olduğu sık sık tekrarlanır. Kalecinin yatmayacağı ihtimali üzerinden konuşulan bu riskin bir başka versiyonu da penaltıcının hızı ayarlayamamasından kaynaklı gerçekleşebiliyor.

FK Rad-Novi Pazar maçında birebir bu örnek gerçekleşti. Zarko Udovicic, Panenka vuruşuyla kullandığı penaltıyı kaçırınca başı belaya girdi. Skor 1-0'ken kullandığı penaltıyı gol yapamayan sol beke, taraftardan silahlı tehdit geldi.

İddiaya göre olayda Udovicic'in kafasına bir taraftar silah dayadı, bir başka iddia ise tehdidin sözlü olarak Udovicic'e geldiği yönünde oldu.

Sırbistan Profesyonel Futbolcular Birliği, bu tehdidi kınarken, futbolun içinde bu tarz şansızlıklar olabileceğini ve hiç bir futbolcunun başarı ya da başarısızlık üzerinden bu tarz bir saldırı ile karşılaşmaması gerektiği vurgulandı.

Udovicic, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmazken bir daha penaltı noktasına gelmeyeceğini tahmin etmek zor değil!

Geçtiğimiz aylarda da son sıradaki Radnicki taraftarları soyunma odasına girerek futbolcuları bıçakla tehdit etmişlerdi. Sırbistan'da son dönemde sık sık gerçekleşen bu tehdit olayları nereye tırmanacak şimdilik bilinmiyor

Penaltı atışını buradan izleyebilirsiniz:
http://youtu.be/MvCYyVMMTTg?t=5m15s

Sırbistan Tribünlerinde Neo-Naziler

Novi Pazar her gittiği deplasmanda irili ufaklı protestolar ve saldırılara maruz kalıyor. Bu kez de FK Rad deplasmanındaki Rad tribünlerinin provokasyonlarıyla karşı karşıya kaldılar. FK Rad’ın en ateşli tribün grubu United Force, aynı zamanda neonazi kimliğiyle ön plana çıkıyor. Kemik bir kitlesi olan bu tribün grubunun özellikle “deplasman tayfası”, tamamen neonazilerden oluşuyor ve bunu gizleme gereği de duymuyorlar. 

Cumartesi gününe dönecek olursak, United Force’un malum Türk ve Müslüman düşmanlığını sergileyeceği bir maç olması muhtemeldi. Fakat tezahüratlardan öteye bunları taşımaları beklenmiyordu yine de. United Force, önce Arnavutluk bayrağı, ardından Kosova bayrağını ateşe verdi. Tam bayrak yakma sona erdi derken bu kez aynı bölümde Sancak, Türkiye ve Fenerbahçe bayrakları yakılmaya başlandı. 

Sık sık “Savaş gelecek”, “Sırbistan Sırplarındır” tezahüratlarının atıldığı maçın ardından, Novi Pazar kulübü olanları FIFA’ya kadar götüreceklerini ve bu ırkçı saldırılardan bıktıklarını dile getirdi. FK Rad kulübü ise bu olanları kınamakla yetindi. 
Hatırlanacağı üzere Fenerbahçe ve Novi Pazar’ın dostluğu nedeniyle, ilk devrede Kızılyıldız taraftarı da Fenerbahçe ve Türkiye bayraklarını ateşe vermişti.
Neonazilerin Balkan tribünlerinde olduğu artık bir sır değil. United Force gibi gruplar artık bunları saklama gereği de duymuyorlar. Bu noktada çok geç olmadan ülke federasyonlarının ve hükümetlerinin alacağı tedbirler bu tarz grupların serpilmesini ve çoğalmasını engelleyebilir.


BAD BLUE BOYS VE UKRAYNA
Hırvatistan’da ise Dinamo Zagreb tribünlerinden Ukrayna’ya selam vardı. Aşırı sağ ile içli dışlı olan Bad Blue Boys, “Ukrayna’da savaşan kardeşlerimize destek” pankartıyla tribünlerdeki yerlerini aldılar. Ukrayna’daki savaşta Hırvatların, Ukrayna saflarında paralı asker olarak görev aldığı artık gün yüzüne çıktı. Bunu Hırvatlar, kendi savaşlarına ilk desteği Ukrayna’dan aldıkları için bir vefa olarak lanse etse de gerçeğin “paralı askerlik” temelli olduğu söyleniyor. 
Öte yandan Sırplar ise bu savaşta Rusya’nın yanında mücadele ediyor. Sırplar ve Hırvatlar bu cephede de karşı karşıya gelirken, bunun sonuçlarını tribünlerde de yakın zamanda sık sık göreceğiz. Şimdilik ilk destek mesajı Hırvatistan tribünlerinden geldi. 

6 Şubat 2015 Cuma

Hırvatistan'da İkinci Devre Başlıyor

Uzun bir aranın ardından Hırvatistan'da ligin ikinci yarısı başlıyor. Diğer Yugoslav ülkelerine göre biraz daha erken başlayan Hırvatistan'da haftanın programı şu şekilde


Dinamo'nun büyük bir farkla ligi lider getirdiği sezonda ilk 19 haftalık puan durumu şu şekilde oluşmuştu:


Dinamo'nun ve Rijeka'nın yerleri şimdiden garanti gibi olsa da en büyük çekişme alt tarafta olacak. 


5 Şubat 2015 Perşembe

Igor Tudor istifa etti

Çalkantılı günler geçiren Hajduk'a bir kötü haber de teknik direktör Igor Tudor'dan geldi. Transfer döneminde bir çok oyuncusunu kaybeden ve maddi olarak da zor günler geçiren Hajduk'ta yaşanan bu istifa bir başka krizin de kapısını açtı.

Liglerin başlamasına çok az bir süre kala alınan bu karar yönetimi de bir hayli zor durumda bıraktı. İstifanın nedenleriyle ilgili öne çıkan bir kaç neden gösteriliyor.

Birincisi Bradaric'in Rijeka'ya satılması... Tudor sezon sonuna kadar kalmasını istemiş ya da yerine birinin alınmasını istemişti.

İkincisi ise kulübün bazı futbolcular için halen transfer görüşmelerine devam ediyor olması. Tudor kadronun yetersiz olduğunu ve halen yapılan satışların işini zorlaştıracağını biliyor.

Sonuç olarak zor günler geçiren Hajduk'u daha da zor günler bekliyor. Tudor gibi bir kulüp efsanesini bile pes ettiren ortam için iyi şeyler söylemek de kolay olmasa gerek.