25 Temmuz 2015 Cumartesi

2018 Dünya Kupası Eleme Grupları belli oldu


Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 Dünya Kupası Eleme Grupları bugün çekilen kuralar sonucunda belli oldu. Zorlu kuralar çeken Yugoslav ülkelerinden Sırbistan ve Hırvatistan bir nebze daha kolay gruplara düştü.


D grubunda yer alan Sırbistan 3.torbadan katıldığı grupta 2.torbadan Avusturya'yı çekerek diğer takımlara nazaran daha kolay bir takımla eşleşmiş oldu. Gürcistan gibi düşüşte olan bir futbol ülkesi ve Moldova ise zorlanmamaları gereken iki takım. İrlanda Cumhuriyeti ve Galler ise belki de Sırbistan'ın kaderini belirleyecek. Ada temsilcilerinden alınacak her puan Sırbistan'a avantaj sağlayabilir.

 Sırbistan'ın en çok güvendiği ise U20 şampiyonu olarak aşağıdan gelen genç yıldızlar... 

E Grubu'ndaki Karadağ ise çok zorlu bir grupta yer alıyor. Kadro olarak önemli isimlere sahip olsalar da bir türlü sağlanamayan takım uyumu onları yine takip edeceğe benziyor. 5 ve 6. torbalardan gelen Ermenistan ve Kazakistan maçları dahi çantada keklik gözükmüyor. 

F Grubu'nda yer alan Slovenya yine İngiltere ile aynı gruba düştü. Slovenya'da oynanan maçta kafa kafaya bir futbol sergileyen Slovenler basit hatalarla rakibini boyun eğmişti. Slovenya'nın asıl rakipleri ise İskoçya ve Slovakya olacak. 

G Grubu'nda yer alan Makedonya için hem saha içi hem saha dışı oldukça zorlu geçecek. Arnavutluk ile siyasi bir mücadeleye dönüşür mü iş kestirmek güç ama grubundaki İspanya,İtalya ve İsrail gibi takımlarla işi saha içinde hiç de kolay olmayacak. Ayrıca kaliteli bir diğer ekip Arnavutluk 'tan da puan kapmaları zor gözüküyor. İsim isim bakıldığında yetenekli isimlere sahip Makedonya bir türlü istenen sıçramayı yapamazken, giderek de geriliyor. Liechtenstein maçları ise puan alabileceği maçlar Makedonya'nın...

H Grubu'nda Bosna Hersek de zorlu gruba düşen takımlardan... Öyle ki 5.torbadan çektikleri takım Kıbrıs oldu. Belçika ve Yunanistan gibi turnuva deneyimi üst düzey olan iki takımın da olduğu grupta diğer takım Estonya oldu. Potansiyeli yüksek bir takım olan Bosna Hersek canını dişine takarak çıkabilir buradan. Kısa vadeli sallantı kötü sonuçlara yol açabilir. Bugün Avrupa Elemelerinde yaşadığı sıkıntının ana nedeni o kısa vadeli sallantı. Şimdi Mehmet Bazdarevic ile yeni bir yoldalar...


I Grubu'nda Türkiye'ye rakip olan Hırvatistan gerçeği söylemek gerekirse çok da zorlanmayacağı bir gruba düştü. İzlanda gibi yükselişteki bir takımın zorlayacağını düşündüğüm Hırvatistan gruptaki diğer takımları aşma konusunda sorun yaşamayacaktır. Niko Kovac'ın takımı makine düzenini almış güçlü ve potansiyelli takımına alttan da bir çok isim geliyor. Marko Rog, Marko Pjaca, Marcelo Brozovic, Andrija Balic, Kramaric,Duje Cop gibi oyuncular 2018'de boy gösterecek takımın iskeletini oluşturabilecek genç yıldızlar. 

24 Temmuz 2015 Cuma

Sırbistan Superliga'da şike şüphesi

Geçtiğimiz hafta Belgrad'da oynanan OFK Belgrad-Kızılyıldız maçı şüphe uyandırmakla beraber Sırbistan'da haftanın konusu oldu. İlk yarısı 2-0 biten maçın ardından Kızılyıldız, 48,52,55 ve 58.dakikalarda bulduğu gollerle 4-2 öne geçti. Maçın sonucu da 6-2 Kızılyıldız lehine oldu. Maç 2-2 iken OFK Belgrad bir de kırmızı kart gördü.

Maç biter bitmez de dedikodular başladı. Maçta şike olduğu ve OFK Belgradlı oyuncuların kinci yarıda aşırı isteksiz bir futbol sergiledikleri, bu maça yüksek oranda bahisler oynandığı ve yine yüksek bedeller kazanıldığı iddia edildi. UEFA ve İnterpol'ün konuyu yakından takip ettiği de söylenirken hafta karşılıklı söz düellolarıyla geçti.
Zvezdan Terzic

Kızılyıldız Genel Sekrteri Zvezdan Terzic, Federasyon Başkanı Karadzic ve Partizan yönetiminin kendilerine karşı büyük bir tertibin senaryosunu oynadıklarını ve amacın Kızılyıldız'ın bu sezon ki olası şampiyonluğunu engellemek olduğunu söyledi. Ayrıca Karadzic, UEFA'ya Sırbistan futbolunun son sekiz yılını incelemesi için de davet de bulundu. Bu 8 yılın 7'sinde Partizan zaferi vardı.
Tomislav Karadzic

Karadzic ise maçla ilgili taraflı tarafsız bir çok kesimin şüphe içinde olduğunu ve bu konunun tüm detaylarla inceleneceğini söyledi. Uluslararası bir örgüt olan Transparency İnternational, bir çok yolsuzluk ve haksız kazanç olayında olduğu gibi bunda da takipçi olacaklarını belirtti. Mario Spasic, "Kimseden korkmuyoruz, hiç kimse devletten daha güçlü ya da büyük değildir. Yanlış işlere girişenler cezalarını çekmeliler" dedi.Spasic sık sık ölüm tehditleri aldığını da dile getirdi.

Sırbistan futbolunda Partizan-Kızılyıldız rekabeti her alanda kendini gösteriyor. Ülkedeki futbol taraftarlarının %90'ı bu iki takımdan birini tercih ediyor. Tribünde , sahada, sokakta, yönetim bazında sürekli karşı karşıya gelen bu iki takım bu kez şike üzerinden birbirlerini suçlayıp gerilim yaratıyor. Karanlık dönemlerden geçen Balkan futbolunda ilerleme adına pek ve ümit verici şeyler yaşamıyoruz. Özellikle Yugoslavya topraklarında futbol giderek daha çok içine kapanan bir hale dönüyor.

Şike iddiaları bir süre daha konuşulacak ama ne olursa olsun bu kavgada bir kazanan çıkmayacak!

Swastikanın cezası belli oldu


Poljud Stadı'nda oynanan Hırvatistan-İtalya maçında sahaya çizili olan gamalı haç konusunda UEFA kararını dün(23.07.2014) yapılan toplantıda verdi. Hırvatistan yetkililerin iç soruşturmada bir sonuca bağlayamadığı olayda, failler hala bulunamadı. 

UEFA'nın verdiği karar şu şekilde oldu; Hırvatistan'a 100 Bin Euro para cezası, iki maç saha kapama ve en önemlisi de bir puan silme... 

Hırvatistan tribünlerinde artan Ustaşalar gelecek adına tedirgin edici gözüküyor. Lig maçlarında ayan beyan ortaya çıkmasalar da her milli maçta kendilerini gösteriyorlar. Silinmeleri için Davor Suker federasyonundan daha fazlasına ihtiyaç var. 

12 Temmuz 2015 Pazar

Sahada ve tribünde berabere biten derbi

Hırvatistan'da ligin açılışı büyük derbiyle oldu. Oyun olarak ilk yarıda beklenenden fazlasını veren iki takım, ikinci yarıda birbirinden kaçak dövüşerek maçı tamamladı. İlk 15 dakikada Hajduk baskısı maçın genelinde kendini Dinamo kontrolüne bıraktı. İkinci yarıda kontralarla etkili olmak istediler ama bu denemelerin hepsi Dinamoluların sert faulleriyle durduruldu. Hajduk'un bir puana razı futbolu oyunda pozisyonsuz bir kısır döngü oluşturdu. Mijo Caktas ve Hillel Soudani'nin karşılıklı golleriyle maç 1-1 bitti.

Uzun zaman sonra ilk kez Maximir Stadı 25 bin kişiye ev sahipliği yaptı. Mamic'in hapiste olması Bad Blue Boys'a Maximir'in kapılarını ardına kadar açtı. Bad Blue Boys'un tribünlere dönüş maçının böylesine büyük bir derbi olması ise başlı başına güzel bir tesadüf oldu.

Öte yandan Split'ten trenle deplasman yolculuğuna başlayan Hajduklular tribünde yerlerini alarak derbiyi tribünlere taşıdı ve Bad Blue Boys-Torcida rekabetini sürdürdü. BBB'nin "Hırsızlar gider" sloganıyla stat dışında yaptığı kortej ise son zamanların en büyük stat kortejlerinden biri olarak tarihteki yerini aldı.