23 Ağustos 2015 Pazar

Terzic: Rajkovic, Galatasaray'a gidemez, bu ahlaki bir karar!


Kızılyıldız Genel Sekrteri Zvezdan Terzic, Rajkovic'in Galatasaray'a gitmeyeceğini ve bunun ahlaki bir karar olduğunu açıkladı.

"Basından Rajkovic'in son maçına çıktığı ve Galatasaray'a gideceğini öğrendim. 3 Milyon Euro karşılığında Galatasaray'ın onunla ilgilendiği yazılıyor ama böyle bir durum söz konusu değil."

Kulübün zor ekonomik çıkmazına rağmen İstanbul'a gitmemesi için her şeyi yapacaklarını belirten Terzic, "Yönetim Kurulu'nun da benimle aynı düşüncede olduğunu düşünüyorum. Ahlaki nedenler gereği Marko İvkovic'in trajik ölümüne saygımız nedeniyle bunu yapmalıyız. Ekonomik olarak zor durumdayız, 3 Milyon Euroluk bir tekliften söz ediliyor ama biz Avrupa'nın diğer kulüpleriyle masaya oturmak için bekleyeceğiz" dedi.

Mateo Kovacic ve Real Madrid’in Hırvat Aşkı


Charles Duckbury, Mateo Kovacic’in Real Madrid’e imza atmasının ardından Real Madrid’in Hırvatlarını Four Four Two için kaleme aldı.
Mateo Kovacic 35 Milyon Euro’ya İnter’den Real Madrid’e herkesi şaşırtıcı bir hızda transfer oldu. Kovacic, Real Madrid forması giyecek altıncı Hırvat oyuncu olacak. Bu bilgiyi okurken Hırvatistan’ın 1992 yılında ayrı bir devlet olarak kurulduğunu unutmayın. 1990’larda Real Madrid, Yugoslav oyunculara hayranlık duyarak imzalar atırıyordu; bu Barcelona’nın Hollandalı oyunculara yönelmesi ve İnter’in de Arjantinlilerden bir kadro oluşturmasına benzer bir şeydi

1 – Igor Jovicevic (1991-95)

Real Madrid’in ilk Hırvat transferiydi, pek bilinmeyen bir isim bugünlerde. İgor Jovicevic, “Yeni Boban” etiketiyle 17 yaşında 1,8 Milyon Dolar’a Real Madrid’e transfer olmuştu. Real Madrid B takımında, Rafa Benitez’in takımında yer aldı. Ama hiçbir şekilde A takımda kendine yer bulamadı ve Dinamo Zagreb’in 3,2 Milyon Dolar daha kazanmasına mani oldu. Ciddi bir diz sakatlığı da yaşadı ve sonrasında Fransa, Japonya ve Çin gibi ülkelerde futbol oynadı.Daha meşhur olan diğerlerine gelince…


2- Robert Prosinecki (1991-94)

Belki de o Real Madrid’e katılan en ünlü Hırvat! Kızılyıldız ile 1991 yılında Avrupa Şampiyon’u olduktan sonra Real Madrid’e katıldı. Sinisa Mihajlovic ve Darko Pancev’in performansı gibi onun performansı da onu Avrupa’nın gündemine taşıdı. İspanya’ya transferi ise 15 Milyon Dolar’a oldu.
Sırp Teknik Direktör Radomir Antic ile ligi üçüncü bitirdiler ve Şampiyonlar Ligi Ön Eleme’sinde Spartak Moskova’ya elenerek kötü bir dönem geçirdiler. Sakatlıklar ve tartışmalı performanslar bonservis bedeliyle birlikte tartışılmaya başlandı. Real Madrid başkanı Ramon Mendoza döneminde Oviedo’ya kiralandı. Takip eden sezonda ise Barcelona forması giydi.
Prosinecki daha sonra Real Madrid günleri için şunları söyledi, “Benim Real Madrid günlerim sakatlıklar ve başarısızlıklarla geçti, daha iyi olabilirdi. Farklı bir futbol kültürünü keşfetmeye çalışıyordum ve farklı bir deneyimdi”


3- Robert Jarni (1998-99)

Hırvatistan, Dünya Kupası üçüncüsü olduğunda futbolcularına olan rağbet de arttı, Jarni de takımın sol beki olarak rağbeti artan isimlerden oldu. Avrupalı Roberto Carlos lakabıyla da anılan Jarni, Almanya’yı 3-0’la turnuva dışına ittikleri maçta ilk golü atmıştı. Real Betis forması giyen oyuncuyu Real Madrid istedi, Sevilla’nın da ilgisi vardı. Fakat Betis, onu satmayı reddetti. Sürpriz bir şekilde Coventry’ye gitti. Ama orada oynamadan, İspanya’da oynamak istediğini, İngiltere’ye alışamayacağını söyleyerek Real Madrid’e bir transfer daha yaptı. Jarni, “Bu bir aile kararıydı. Ailem İngiltere’ye gitmek istemedi. Bu konu hakkında dürüst oldum” dedi. Jarni, 27 lig maçına çıktı ve 1 gole imza attı. Bir sezonu tamamladıktan sonra John Benjamin Toshack, Roberto Carlos’un da yolunu açmak için onu gönderdi.


4- Davor Suker (1996-99)

1998 Dünya Kupası Altın Top’unu kazanan Davor Suker, iki sezondur Real Madrid forması giyiyordu.Sevilla’ya geldiği andan itibaren 5 sezonda 76 gole imza attı. Meşhur sol ayağı ile bir sezonda 24 gol attı Real Madrid için. Takip eden sezonda  yaşına geldiğinde Real Madrid ile bir Avrupa Finali daha oynadı. O maçta 89.dakikada bir başka Yugoslav Mijatovic’in yerine oyuna girdi ve maçı Mijatovic’in golüyle 1-0 kazandılar. “Sukerman” o sezon sadece 4 gol atabildi. Daha sonra ise Arsenal için Madrid’den ayrıldı. O şimdi Hırvatistan Futbol Federasyonu başkanlığı yapıyor.,


5- Luka Modric (2012-)

Eğer Kovacic , Real Madrid’de kendine yol gösterecek birini arıyorsa, Luka onun için iyi bir rol model olacaktır. Marca’da bonservis bedeli ve istatistik rakamlar nedeniyle “Büyük Hayal Kırıklığı” diye adı geçiyordu.

Şu an ise Real Madrid hücumlarında Ronaldo’nun en önemli yardımcılarından.Slaven Bilic , “Modric, diğerlerinin daha iyi oynamasını sağlar” derken, şimdiki milli takım hocası ise “Hepimiz Modric’i seviyoruz” diyor. Son röportajında Madrid’de mutlu olduğundan bahseden Modric, yerel parklardan ve müzelerden bahsediyor. 
Bernabeu ‘da artık yanında bir hemşerisi olacak ve genç meslektaşına vereceği tavsiyelerle performansını korumaya çalışacak. 

Four Four Two - Charles Ducksbury

10 Ağustos 2015 Pazartesi

Makedonya Süper Kupa Finali oynanabilecek mi?

Rabotnicki'nin Avrupa Ligi'ndeki müthiş başarısı Makedonya Süper Kupası'nı bir bilinmeze sürükledi. Belirlenen programa göre kupa şampiyonu Rabotnicki ile lig şampiyonu Vardar 19 Ağustos'ta Süper Kupa'da kozlarını paylaşacaktı.

Ama bugün programa baktığımızda Rabotnicki'nin 20 Ağustos'ta Rubin Kazan ile yapacağı Avrupa Ligi maçı bizi bekliyor. Rövanş maçı ise 27 Ağustos'ta oynanacak. Bu yedi günün arasında ise Makedonya'da lig maçları oynanacak.

Peki olası tarihler hangileri? Takvim o kadar yoğun ki buna cevap vermek çok güç. Rabotnicki ve Vardar takımları Çarşamba-Perşembe günleri (12-13 Ağustos) Makedonya Kupası'na çıkacak. Takip eden hafta sonu (15-16 Ağustos) ise lig maçları oynanacak. 20 Ağustos ise Rubin Kazan ile Rabotnicki, Avrupa Ligi maçında karşı karşıya gelecek. Makedonya Futbol Federasyonu, Rabotnicki'nin bu tarz bir başarıya erişeceğini düşünmüyordu, en azından yaptığı bu takvim bize bunu anlatıyor. Bugün bakıldığında bunun büyük bir hata olduğunu görüyoruz. Ağustos-Eylül aylarında lig maçları, milli takım arası gibi maddeler alt alta gelince gün bulmak imkansızlaşıyor.

İşte o sıkışık takvim:

August:
12th: Kozhuf Miravci vs. Vardar (Cup game)
13th: Fortuna vs. Rabotnichki (Cup game)
16th: Rabotnichki vs. Turnovo; Shkendija vs. Vardar (League games)
20th: Rabotnichki vs. Rubin (Europa League game)
23rd: Renova vs. RabotnichkiVardar vs. Mladost Carev Dvor (League games)
26th: Vardar vs. Metalurg (League game)
26th: Mladost Carev Dvor vs. Rabotnichki (League game) - Rubin maçı nedeniyle ertelenecek
27th: Rubin vs. Rabotnichki (Europa League game)
29th: Bregalnica vs. Vardar (League game)
30th: Rabotnichki vs. Sileks (League game)
September:
2nd: ertelenen lig maçı buraya gelebilir, Mladost Carev Dvor vs. Rabotnichki (League game)
5th: Luxembourg vs. Macedonia (EURO qualifier)
8th: Macedonia vs. Spain (EURO qualifier)
13th: Shkupi vs. RabotnichkiVardar vs. Turnovo (League games)
17th: first possible date (Europa League group stage Round 1)
20th: Renova vs. VardarRabotnichki vs. Shkendija (League games)
24th: Mladost Carev Dvor maçı burada da oynanabilir
27th: Vardar vs. Rabotnichki (League game)

Rabotnicki eğer Rubin'i mucize bir başarıyla elerse takvim içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ama elenirse 17 Eylül boşa çıkıyor diyebiliriz. Tüm bu şartlar altında şu da maalesef ciddi bir şekilde dile getiriliyor. Süper Kupa Finali tamamen iptal edilebilir. 

Macedonian Football

6 Ağustos 2015 Perşembe

Genç yetenek Riad Bajic Konyaspor'da...

Transfer döneminde Spor Toto Süper Lig'e yıldız yağarken, bu modaya T.Konyaspor da uydu ve Bosna Hersek Premier Ligi'nin en iyi futbolcusu olduğunu düşündüğüm Riad Bajic'i kadrosuna kattı. Riad Bajic geçtiğimiz sezon 28 lig maçına çıkarak attığı 15 golle krallık koltuğuna oturmuştu. 30 maçlık lig maratonunda sadece iki maç kaçıran 21 yaşındaki yıldız, hiç kırmızı kart görmezken sadece 5 sarı kart gördü.

Yeteneği ve saha içindeki Bajic'e gelirsek; bu sezon Süper Lig'de müthiş bir sol ayak izleyeceğiz. Ceza sahası içinden son vuruşlarıyla rakiplerini yıkan genç futbolcu frikiklerde de bir hayli yetenekli. Kafa golü, ayak içi, uzak mesafe, frikik... Golün her türlüsünü attı geçtiğimiz yıl Bosna Hersek'te...

Onun bu sezon muhakkak bir transfer yapacağını düşünüyordum. Kaiserslautern, İngolstadt ve Union Berlin'in talip olduğu oyuncuya adı açıklanmayan bir Türk kulübü daha talipti. Hatta Zeljeznicar kulübü "Riad Bajic için adını açıklayamayacağımız bir Türk kulübünden 400.000 Euroluk teklifi reddettik" demişti.

Konyaspor bu rakamın üzerine çıkarak transferi bitirmiş olabilir. Rakam konusunda net bir bilgi yok fakat Riad Bajic verdiğinizi bir kaç misli ile geri alabileceğiniz bir futbolcu. Futbol dünyasına has olan, o elle tutulamayan-gözle görülemeyen "uyum" sorunu olmazsa bizim ligi de sallamaya aday bir isimden bahsediyoruz.

Uzun vadeli baktığımızda sezonun en iyi bir kaç transferi arasına sokabiliriz bu transferi. Aşağıdaki videodan Bajic'in geçtiğimiz yıl BH Premier Ligi salladığı golleri izleyebilirsiniz.

5 Ağustos 2015 Çarşamba

Bilic kurtuluşu Hırvatlarda arıyor

Slaven Bilic'in West Ham günleri hiç de beklediği gibi başlamadı. Avrupa Ligi'nde skandal denebilecek sonuçlara imza attı desek abartmış olmayız. Malta ekibini penaltılarla elemesi ve Avrupa Ligi maçlarında görülen kartlar şimdilik eleştiri konusu olsa da eleştiriler burada durmayacak gibi.

Bilic üzerine anketler, bahisler açılmaya da yavaş yavaş başlıyor. Slaven Bilic'in bir gün Hajduk Split'e hoca olarak döneceğini sık sık söyleyen biri olarak, ben de bu tarihin biraz daha öne alındığını düşünüyorum.
Alen Halilovic

Transfer dedikodularına gelecek olursak, Alen Halilovic ile ilgili dedikodular hem Katalan basını hem Hırvatistan basınında kendine yer buldu. İngiliz basını da bu iki ülkeden kaynaklarla haberi paylaştı. İddiaya göre West Ham 7,5 Milyon Euro'ya Halilovic transferini bitirmeye çok yakın. Sözleşmedeki bir diğer madde ise Barcelona geri almak isterse 10 Milyon Euro gibi bir bedelle Halilovic'i geri alabilecek.

Diğer transfer dedikodusu ise bir dönem adı sıkça Trabzonspor ile de anılan Jelavic! İki Hırvat'ın transferini bitirmeye çalışan Bilic'in diğer alternatifi ise Javier Hernandez. Ama Hernandez ismi uzun süredir gündemde olmasına rağmen bir gelişme kaydedilemedi. Jelavic hamlesi bir adım önde diyebiliriz.
Nikica Jelavic

Ogbonna, Obiang, Payet ve Lanzini transferleriyle kadrosunu güçlendirmeye çalışan Bilic henüz istediklerini başaramadı. Olası bu iki transfer onun İngiltere günlerini uzatabilir mi sorusu ise cevaplanması çok güç bir soru. Felaket senaryolarına Enner Valencia'nın 3 aylık sakatlığını da ekleyebiliriz.

Bosna Hersek’in Yükselen Yıldızı: Armin Hodzic


Bosna Hersek futbolunun günümüzdeki en büyük yıldızı Edin Dzeko, Manchester City’den Roma’ya transfer olarak yeniden Avrupa transfer gündemine oturdu.  Zeljeznicar’dan sadece 80 Bin Avroya Teplice’ye transfer olan Boşnak yıldız, oradan 4 Milyon Avro’ya Wolfsburg’a; Wolfsburg’tan da 37 Milyon Avro’ya Manchester City’nin forvet hattına transfer olmuştu. Roma’ya transferi de aynı şekilde yüksek bir bedele, 23 Milyon Avro gibi yüksek bir bedelle oldu. Geçtiğimiz ay spor basınımızda sırayla Fenerbahçe,Beşiktaş ve Galatasaray ile anılan oyuncu artık gollerine Seri A’da devam edecek.Bosna Hersek’i Dünya Kupası sahnesine de taşıyan yıldız artık 29 yaşında ve Euro 2016 ile 2018 Dünya Kupası için mücadele edecek. Sonrasında ise Bosna Hersek futbolu yıldız sıkıntısı çekmeyecek gibi gözüküyor.

Bosna Hersek’in yeni yıldızı doğuyor

Kurtuluş yani Dzeko’nun boşluğunu dolduracak isim ise aynı şekilde Zeljeznicar’dan yetişen bir oyuncu. Armin Hodzic, henüz 17 yaşına geldiğine Avrupa’nın bir çok kulübün dikkatini çekmişti. Onun kararı ise Liverpool’dan yana oldu. Liverpool günleri ise beklediği gibi geçmedi. Genel olarak Reserve takımda forma giyen Armin Hodzic’e Avrupa’dan hiçbir teklif de gelmiyordu. Onun Zeljeznicar altyapısındaki yeteneği, Bosna Hersek futbolunun kalitesizliğine dayandırılıyor ve Liverpool’un “ölü yatırımı” diye konuşuluyordu. Liverpool ondan kolay vazgeçti. Bu vazgeçişte muhtemelen yüksek bir bedelle transfer edilmemesinin de payı büyüktü muhakkak.

Bonservisi elinde olan genç oyuncuya Bosna Hersek’ten birkaç teklif haricinde hiçbir yerden teklif gelmezken, Dinamo Zagreb Başkanı Zdravko Mamic olaya el attı ve tek kuruş ödemeden Armin Hodzic’i kadrosuna kattı. Dinamo’ya gelmeden önceki sezon 18 yaşında 28 lig maçına çıkan ve 14 gol atan oyuncu halen umut vaat ediyordu. Dinamo Zagreb altyapısıyla yıllarca Yugoslav ekolünün ön plana çıkan takımlarında birisi olmuştu. O altyapı halen işler şekilde yoluna devam ediyor. 

Dinamo Zagreb kendi altyapısı haricinde çevre ülkelere de hakim olan scout ekibiyle genç futbolcuları keşfedip , yüksek miktarlarla dev kulüplere satabiliyor. Armin Hodzic için böyle bir keşif diyebiliriz.

1994 yılında Saraybosna’da savaşın içinde doğan Armin Hodzic, 19 yaşında Liverpool’dan dönüş yaptığı Balkan topraklarında yeniden kendini ispatlamak istiyordu. 9 maça çıkabildi ilk sezonunda ve iki “basit gol” ile ne taraftarı ne kulübü ne de kendini heyecanlandıramadı. Ama her şey bu sezon değişti.

Armin Hodzic, bugüne dek çıktığı üç lig maçında beş kez ağları sarstı. Bu golleri de falso verdiği rövaşata golü ve savunma ile dalga geçer gibi attığı birkaç gol olarak sıralayabiliriz. Golleriyle yeniden Avrupa’nın gündemine oturan Hodzic için scoutlar ikinci bir sefer yapmaya hazırlanıyor Balkan topraklarına. A Milli Takım için ise Bosna Hersek kamuoyu Bazdarevic’e baskı yapmaya başladı bile.

Mamic yeni yıldızlarını takdim ediyor
Onun için Mamic hazırda beklemeye başladı. Pjaca’yı Milan’a 8 Milyon Avro’ya satmayı reddeden Mamic, 4 Milyon Avro’ya da RNK Split’ten Marko Rog’u kadrosuna kattı. Dinamo Zagreb’te şimdiki plan ise bu üçlüyü olabildiğince yüksek bir bedele Avrupa’nın büyük kulüplerine satmak.

Mamic her ne kadar eleştirilecek bir figür olsa da paraya olan tutkusu onu transferin kurt başkanı olmasına yol açtı. Universidad de Chile’den Manchester United’ın 5,5 Milyon Avro’ya aldığı Angelo Henriquez’i önce kiralayıp daha sonra 1,6 Milyon Avro’ya kadrosuna katabilmesini başka türlü açıklamak zor olurdu. Kiralık geçirdiği sezonda Henriquez’in 37 maçta 25 gol atması atlanmayacak bir detaydı.


Hodzic’in hikayesine dönecek olursak, Bosna Hersek Dzeko’yu kaybetmeden böyle bir yıldıza kavuştu. Bu ikiliyi belki de büyük bir turnuvada bir arada da oynatabilecekler. Dzeko gittikten sonra ise ipler tamamen Hodzic’in eline geçebilir. Potansiyeli yüksek Balkan topraklarında yetişen son dönem yıldızlarının arasında yerini alacak olan Hodzic için bir sonraki adım yeniden İngiltere olabilir. Ve bu gerçekleşirse o dönem Liverpool için söylenen “ölü yatırım” sözü yeniden gündeme gelecek.

Evrensel- 4.8.2015