12 Haziran 2018 Salı

Yugoslavya’nın Avrupalısı Hırvatistan




Bağımsızlık sonrası yüzünü Avrupa’ya dönen ve son dönemde 2010 haricinde tüm dünya kupalarında öyle ya da böyle yer edinmiş Hırvatistan, futbol olarak da kendini diğer düşman kardeşlerinden ayırmış durumda.


Türkiye’nin yer aldığı grupta daha dominant bir performans göstermesi beklenen Hırvatistan oyun olarak da ülke futbolu olarak da çalkantılı bir dönemi geride bırakarak Rusya’ya geldi. Play Off aşamasında rakip olarak Yunanistan ile eşleşmeleri onlar adına bir şanstı.

Fransa 98’te altın jenarasyonun 3.’lük tacı onlar için şu anda en tepe nokta gözüküyor. Kısa vadede tekrarı mümkün olur mu net bir şey söylemek zor ancak Suker, Boban, Prosinecki gibi isimler kadar kaliteli oyunculara sahipler. Rakitic – Modric ikilisi bile başlı başına bir iddia vaat ediyor. Ayrıca genç oyuncular da Avrupa sahnesinde adından söz ettirmeye başladı.


Niko Kovac’ın kovuluşu, federasyon başkanının “kankası” Ante Cacic’in gelişi… Futbolcular üzerinde bir ağırlığı olmayan Cacic ile EURO 2016 fiyaskosu derken Hırvatistan bu turnuvaya da başka bir hoca ile gidiyor. Elemelerin sondan bir önceki maçında İzlanda’ya mağlup olan Hırvatistan , Cacic’i kovdu ve yerine Zlatko Dalic’i getirdi. 2006-2011 yıllarında hocalığını yaptığı U21 takımının çekirdeği şu an A Milli Takım seviyesinde Dalic için oynayacak.


En büyük handikapları ise geçip giden zaman. Birkaç turnuvaya gizli favori olarak giden Hırvatlar artık yaşlı. Vrsaljko, Duje Caleta Car ve Pjaca gençlik aşısı olarak kadroya dahil edilse de kadro tecrübeli ve yaşlı isimlerin elinde.

Gruptan çıkmak için ilk maçta Nijerya’yı kayıpsız geçmeleri gerek. Grubun son maçında ise eleme turunda boyun eğdikleri İzlanda ile rövanş peşinde olacaklar. Arjantin’in ardından ikincilik bileti ise bu İzlanda ile oynayacakları son maçta sahibini bulacak gibi gözüküyor.



Hırvatistan'ın nihai 23 kişilik kadrosu:

Kaleciler: Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Gent), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb).

Defanslar: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscow), Domagoj Vida (Besiktas), Ivan Strinic (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Sime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivaric (Dynamo Kiev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg).
Orta Sahalar: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Filip Bradaric (Rijeka).
Hücumcular: Mario Mandzukic (Juventus), Ivan Perisic (Inter Milan), Nikola Kalinic (AC Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder