10 Haziran 2018 Pazar

Yugoslavya'nın dinamosu Sırbistan'ın Dünya Kupası şansı


Son turnuva elemelerinin “zeki ama çalışmıyor” kategorisindeki öğrencilerden Sırbistan , Euro 2016 elemelerinde Arnavutluk’un “gazabına” uğramasa belki de uluslararası arenaya o turnuvada dönecekti. U20 Dünya Şampiyonu unvanı bulunana Sırbistan, oradaki gençler ile tecrübeli isimlerin kaynaşmasıyla kendini Rusya’ya taşıdı.

Sırbistan , Dünya Kupası’nda 4 farklı isimle mücadele tarihi bulunan bir takım: Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya, Sırbistan – Karadağ ve şimdiki ismiyle Sırbistan. Bu nedenle kupaya başarı anlamında hiç de yabancı değiller. İki dünya 4.’lüğü olan Yugoslavya, dağılmadan önceki 1990 Dünya Kupası’nda da Çeyrek Final’de elendi.


Eleme grubunda İrlanda Cumhuriyeti, Moldova, Avusturya, Galler ve Gürcistan ile mücadele eden Sırbistan, 21 puanla gruptan lider olarak Rusya’ya geldi. Bu elemelerin baş mimarı şüphesiz oynattığı futbol beğenilmese de teknik direktör Slavojlub Muslin’di. Çalkantılı günlere adeta bir sünger çeken Muslin’in bu performansı takımıyla birlikte Rusya’ya gitmesine yeterli gelmedi. Oyuncu tercihleri, radikal tercihler,savunma futbolu… Bunlar ve daha skandal bir iddia toplamında Sırbistan , Rusya’ya Partizan efsanesi Mladen Krstajic ile gidiyor. Bir dönem Schalke 04 forması da giyen antrenör, eleme maçlarında takımının başında hiçbir maça çıkmadı. İki yıldır da Muslin’in yardımcılığını yapıyordu. 


Muslin’in görevden alınmasına sebep olduğu iddia edilen asıl olaylar tam Balkan işiydi. Sırbistan Futbol Federasyonu Başkanı Slavisa Kokeza, aynı zamanda amatör olarak futbolculuk yapıyor. Son Gürcistan maçında kendisinin de kadroya çağrılmasını Muslin’den rica ediyor ve bu ricası sonuçsuz kalınca Muslin’i kovuyor. Sadece kötü Amerikan komedilerinde olabilecek gibi duruyor değil mi? Ama burası Balkan ülkesi, her şey olabilir. Rüşvet aldığı iddialarına da cevapsız kalan Muslin, “mahkemede görüşeceğiz” dedi.


Krstajic ile birlikte daha hücuma yönelik oynamaya çalışan Sırbistan’da Sergej Milinkovic – Savic de takıma girdi. Muslin’den davet alamayan Sergej, henüz resmi bir maçta görev almadı. Sadece Krstajic ile birlikte hazırlık maçı performansı bulunuyor.

Brezilya, Kosta Rika, İsviçre ile aynı grupta yer alan Sırbistan , Türkiye’nin Brezilya, Kosta Rika, Çin grubundan çıktığı 4 puanlı benzer bir senaryo ile üst tura çıkabilir. Kosta Rika ile başlayacakları turnuvada ikinci maçta İsviçre ile karşı karşıya gelecekler. Şanslarını Brezilya maçına bırakmaları sonları olur.


Kolarov, Matic, Milinkovic-Savic, Ljajic, Tadic, Mitrovic gibi yıldız isimlere sahip Sırbistan’ın biraz şans ile yolu açık olabilir. İyi bir sezon geçiren Mitrovic’in hücumdaki bitiriciliği anahtar rol oynayacak. Ancak halen yeteri kadar güven vermiyor. Yedekleri ise bir dönem Boluspor’da forma giymiş Prijovic ile genç Luka Jovic olacak.


Dünya Şampiyonu U20 takımından kaleci Rajkovic, Milinkovic-Savic,Grujic,Zivkovic ve Jovic bu turnuvada da scoutların gözdesi olacak. Sergej Milinkovic-Savic için üç haneli rakamlar dile getirilmeye başlandı bile.

Sırbistan’ın Rusya’daki 23 kişilik kadrosu:

Kaleciler: Vladimir Stojkovic (Partizan Belgrade), Predrag Rajkovic (Maccabi Tel Aviv), Marko Dmitrovic (Eibar).

Defanslar: Aleksandar Kolarov (AS Roma), Branislav Ivanovic (Zenit St. Petersburg), Dusko Tosic (Guangzhou R&F), Antonio Rukavina (Villarreal), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Milan Rodic (Red Star Belgrade), Uros Spajic (Krasnodar), Nikola Milenkovic (Fiorentina).

Orta Sahalar: Nemanja Matic (Manchester United), Luka Milivojevic (Crystal Palace), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Marko Grujic (Liverpool), Adem Ljajic (Torino), Dusan Tadic (Southampton), Filip Kostic (Hamburg SV), Andrija Zivkovic (Benfica), Nemanja Radonjic (Red Star Belgrade).

Forvetler: Aleksandar Mitrovic (Newcastle United), Aleksandar Prijovic (PAOK Salonika), Luka Jovic (Benfica).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder