30 Ekim 2014 Perşembe

Rapor | Luka Zahovic



Profil
Luka, 15 Kasım 1995 tarihinde Guimares'te doğdu. Onla ilgili yakın zamana kadar kurulan ilk tanıtım cümlesi "Zlatko Zahovic'in oğlu Luka..." oluyordu genelde. Luka, babasının Partizan'dan transfer olarak Yugoslavya dışına çıktığı ilk yıllarda Portekiz'de doğdu. Zlatko o dönemde Vitoria Guimares forması giyiyordu.
Luka artık o sıfattan rahatsız olmasa da, onu aşmak üzere! 1.77 boyundaki futbolcu, artık Maribor'de forma şansı bulmaya başladı ve bu şansları hiç de fena değerlendirmiyor. Geçtiğimiz yılı Maribor'un pilot kulübü sayılabilecek Verzej'de geçiren Luka bu sene A takımda harikalar yaratıyor diyebiliriz.
2013-2014 sezonunda Maribor'de 10 maça çıkan Luka, toplamda 315 dakika süre alırken hiç gole imza atamadı. Rubin Kazan ile 1-1 berabere biten Avrupa Ligi maçında aldığı 7 dakikalık süre onun ilk Avrupa kupaları deneyimi oldu.
Verzej de ise 9 maçta 3 gole imza atan 18 yaşındaki forvet Slovenya Kupasında da 2 maçta 1 gol attı.
Onu anlatmadan önce bu sene yaptıklarına rakamsal olarak kısaca değinelim. Şampiyonlar Ligi elemelerinde Zrinjski Mostar, Maccabi Tel Aviv ve Celtic'e karşı altı maçın hiç birinde forma giymezken, gruplarda da Maribor’un oynadığı 3maçın ikisinde forma giydi.Schalke 04 deplasmanında forma şansı bulamayan Luka, Sporting Lizbon maçının son yedi dakikasında oyuna girmiş ve son dakikada puanı getiren golü atmıştı. Chelsea’ye karşı yaşanılan hezimette ise Mourinho, onu anmadan geçememişti. Mourinho; “Luka ileride çok büyük bir yıldız olacak” diye onurlandırdı onu maç sonunda yaptığı açıklamada.
İlk "ben buradayım" dediği maç ise ligin ikinci haftasında Radomlje maçıydı. Son on iki dakikada girdiği maçta iki gol atıp 3-2'lik galibiyeti getiren isim olmuştu. Ligde 10 kez forma giydi ve ağları 4 farklı maçta 7 kez sarstı!
Son zamanlarda Portekiz genç milli takımlarından davet alsa da o tercihini, babasının efsaneleştiği Slovenya'dan yana kullandı.

Tarz
Luka'nın tarzı ve kullanım şekli Maribor'de alternatif forvet olarak değerlendiriliyor. İkili forvette oynadığında dahi ikinci forvet olarak en ilerideki elemana yardımcı olarak sahada olan Luka, fırsatçı ve bitirici forvet olarak maharetlerini istatistiklere yansıtıyor.
Maribor’de Tavares’in forvetteki partneri olarak onu sık sık görüyoruz.  Slovenya’da genç milli takımlarında ise genelde tek forvet olarak şans buluyor.
Ceza alanı içinde sürekli gezen Luka, uygun gol anını adeta kokluyor. 4-4-2 onun için en uygun formasyon diyebilirim. Forvetteki partnerinden boşalan alanı çok iyi kullanıyor. Ceza sahasında tam bir cezalandırıcı görevi üstleniyor.

Güçlü Yönleri
İki stoperin arasına yaptığı koşular ya da gezici forvet olarak ceza alanının her bölgesinde yaptığı koşular onu golle buluşturabiliyor. Forvette durarak oynamıyor ve topu beklemiyor. Rakibi ve topu sürekli gözleyen Luka, kimsenin beklemediği anlarda beklemediği noktada topa son dokunuşu yapabiliyor.
Maribor’de rakipler Tavares ile uğraşırken o kendisini arka direğe koşu yaparak unutturabiliyor. Ayrıca son derece temiz bir son vuruşçu özelliği de şutlarında iyi bir yüzde ile oynamasını sağlıyor. Bu bitirici özelliğiyle bireysel gollerin altına da imza atan Luka’nın elbette geliştirmesi gereken yönleri de var.

Zayıf Yönleri
Bu sayacağımız özellikler henüz kariyerinin başında olan bir isim için çözülmeyecek eksiklikler değil. Oyunun doksan dakikasına temposunu yayamayan Luka, fiziksel olarak da zorlanıyor. Yaşıtlarıyla oynadığı milli maçlarda üstünlük sağlasa da üst seviyede oynadığı maçlarda ikili mücadeleleri kaybeden taraf oluyor. En basitinden 67.dakikasında oyuna girdiği Ljubljana ile oynanan derbide epey zorlandı. Bu nedenledir ki daha ciddi bir platform olan Şampiyonlar Liginde oyuna sonradan giren taraf oluyor.
Kafa vuruşlarını da geliştirmesi gereken forvet, ayağına gelen toplarda olduğu kadar kafa hizasına gelen toplarda güven vermiyor.  Ceza içinde bu kadar etkili kullandığı ayağını ceza sahası dışından kullanmaya pek cesaret edememesi de belli eksikliklerden.

Transfer Durumu
Luka, Portekiz doğumlu bir oyuncu olarak Portekiz genç milli takımlarının da radarına girmişti. Portekizli takımlar uzun zamandır varlığından haberdar. Portekizli takımların transfer dönemlerinde sık sık Yugoslav topraklarına yaptığı ziyaretler de malum. Üst düzey bir Avrupa ligine gitmeden önce durağının Portekiz olabileceğini düşünüyorum. Dana sonra eksik yönlerini geliştirebilirse , özellikle de fiziğini; hayali olan Premier Lig’e sıçrayabilir.

Gelecekte Ne Olur?
Zlatko Zahovic’le yakaladığı büyük çıkışın ardından düşüşe geçen Slovenya yeni kahramanlara ihtiyaç duyuyor.Bir kaç sene sonra Luka, A milli takıma yükseldiğinde ona takımın tecrübelilerinden biri haline gelen Kevin Kampl eşlik edecek. Slovenler bu iki isime farklı isimler ekleyerek yeniden o günlere yaklaşabilir, dönebilir.
Kişisel gelişimi için ise bir an önce daha yarışmacı bir ligde forma giymesi gerek. 11 maçta attığı 8 gol ile takımının ve ligin en çok gol atan futbolcusu. Tüm maçlarda 90 dakika oynamadığını ve sonradan oyuna girdiği bir çok maç olduğunu da belirtelim.
Kendisine Maribor kadar güvenen bir ekibe imza attığı anda ise üst seviye liglerde oynaması çok daha kolaylaşacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder