14 Ekim 2014 Salı

Veciti Derbi'de 147. Randevu!

Anti-faşist elit bir genç grubuyla Yugoslavya Halk Ordusu'nun genç subaylarının kurduğu iki takım hafta sonu karşı karşıya gelecek. Bu cümle bize çok şey vaat etse de hevesleri kursakta bırakacak günleri yaşıyoruz iki takım adına da!

1946 Paskalya'sında başlayan Partizan-Kızılyıldız rekabeti bu Pazar, Belgrad'da 147.kez sahnelenecek. Sırplar buna Veciti Derbi diyor, Ebedi Derbi... İlk resmi karşılaşmayı Kızılyıldız kazanarak başlattı bu Ebedi Derbiyi. Son yıllar ligde her ne kadar Partizan ambargosuyla geçse de galibiyet sayılarında Kızılyıldız üstünlüğü var. Ama Sırbistan Ligi ile Sırbistan-Karadağ Ligi olarak bu rakamları dar bir çerçeveye indirdiğimizde Partizan öne geçiyor.

Tüm zamanlardaki şampiyonluğa baktığımızda Kızılyıldız uzun süre cepten yese de geçen sezonki şampiyonluk onları bir adım öne geçirdi: 26-25

Ligde son durumlara bakıldığında iki takım da yoluna mağlubiyetsiz devam ediyor. Partizan 7'de 7 galibiyet, Kızılyıldız 8 maçta 6 galibiyet iki beraberlik aldı. Partizan'ın, Gay Pride yürüyüşü nedeniyle Pazartesi ertelenen haftadaki maçı , Asteras ile Perşembe günü oynayacağı için ileri bir tarihe atıldığı için bir maçı eksik.

Kızılyıldız ve Partizan ekonomik olarak büyük bir dar boğazda. Kızılyıldız mali nedenlerle Şampiyonlar Ligine alınmazken yerine dahil edilen Partizan, yine Ludogorets'e dramatik bir şekilde elenmeyi becerip yoluna Avrupa Ligi'nde Beşiktaş'ın grubunda devam ediyor. İki takımda maaş ödeme konusunda sıkıntıdalar ve grev "tehdidiyle" karşı karşıyalar.

Lig için yeterli bir kadroları olsa da ligin kalitesi epeydir sorgulanıyor. Partizan ambargosunun sürpriz bir şekilde kırıldığı geçtiğimiz sezon da dahil olmak üzere bu ikili ilk ikiden pek ayrılmıyor.
Veciti Derbi deyince akla şüphesiz tribünler geliyor. İki tarafın da ateşli taraftarları var. 90'lı yılların ardından giderek milliyetçileştiler ve neredeyse "Plan yapmayın plan tutmaz Belgrad'da" diye türkü söyleyecek konuma geldiler.

Partizan tribünleri öne çıkan Grobari ile irili ufaklı bir kaç gruptan oluşuyor. Grobari, bir üst oluşum gibi de düşünülebilir. Yakın zamana kadar Alcatraz ve Zebranjeni arasındaki kavga tribünlerde Zebranjeni'nin olmamasına yol açsa da ortak bir yol bulundu ve anlaşıldı, artık Zebranjeni de tribünlerde oluyor. Son mevzularını hatırlamak gerekirse, geçtiğimiz sezon evlerinde oynadıkları maçta gizlice Kızılyıldız tribünlerine ve pankart asılacak demirlere yanıcı maddeler sürdüler. Son kontroller için stadı dolaşan güvenliğin dikkatiyle fark edilen olay büyük bir faciayı önledi.

Kızılyıldız tribünleri ise Kahramanlara yani "Delije" grubuna emanet! Yugoslavya'daki savaş suçlusu faşist Arkan'ın kadrolarını da oluşturan Delije, milliyetçi bir yapıda rakipleri gibi. Partizan'dan nefret etmelerini söylemek abesle iştigal, Partizanlılara çok kızarlarsa "Türkler" diyorlar. Tribündeki son mevzuları, Novi Pazar maçında Türkiye bayrağı yakmaları ve Novi Pazar taraftarıyla yakın ilişkileri bulunan Fenerbahçe 'ye küfür etmeleri.


Hafta sonu futbol kalitesi konusunda garanti vermek güç ama gerilim için tribünlerdeki hareketlilik için garanti verilebilir. Pazar günü için gün saymaya ve atışmaya başlandı bile... 




1 yorum:

  1. Twitter hesabınızdan beni takip edebilirseniz çok sevinirim. https://twitter.com/fsabovic

    YanıtlaSil