24 Şubat 2015 Salı

Sırbistan Tribünlerinde Neo-Naziler

Novi Pazar her gittiği deplasmanda irili ufaklı protestolar ve saldırılara maruz kalıyor. Bu kez de FK Rad deplasmanındaki Rad tribünlerinin provokasyonlarıyla karşı karşıya kaldılar. FK Rad’ın en ateşli tribün grubu United Force, aynı zamanda neonazi kimliğiyle ön plana çıkıyor. Kemik bir kitlesi olan bu tribün grubunun özellikle “deplasman tayfası”, tamamen neonazilerden oluşuyor ve bunu gizleme gereği de duymuyorlar. 

Cumartesi gününe dönecek olursak, United Force’un malum Türk ve Müslüman düşmanlığını sergileyeceği bir maç olması muhtemeldi. Fakat tezahüratlardan öteye bunları taşımaları beklenmiyordu yine de. United Force, önce Arnavutluk bayrağı, ardından Kosova bayrağını ateşe verdi. Tam bayrak yakma sona erdi derken bu kez aynı bölümde Sancak, Türkiye ve Fenerbahçe bayrakları yakılmaya başlandı. 

Sık sık “Savaş gelecek”, “Sırbistan Sırplarındır” tezahüratlarının atıldığı maçın ardından, Novi Pazar kulübü olanları FIFA’ya kadar götüreceklerini ve bu ırkçı saldırılardan bıktıklarını dile getirdi. FK Rad kulübü ise bu olanları kınamakla yetindi. 
Hatırlanacağı üzere Fenerbahçe ve Novi Pazar’ın dostluğu nedeniyle, ilk devrede Kızılyıldız taraftarı da Fenerbahçe ve Türkiye bayraklarını ateşe vermişti.
Neonazilerin Balkan tribünlerinde olduğu artık bir sır değil. United Force gibi gruplar artık bunları saklama gereği de duymuyorlar. Bu noktada çok geç olmadan ülke federasyonlarının ve hükümetlerinin alacağı tedbirler bu tarz grupların serpilmesini ve çoğalmasını engelleyebilir.


BAD BLUE BOYS VE UKRAYNA
Hırvatistan’da ise Dinamo Zagreb tribünlerinden Ukrayna’ya selam vardı. Aşırı sağ ile içli dışlı olan Bad Blue Boys, “Ukrayna’da savaşan kardeşlerimize destek” pankartıyla tribünlerdeki yerlerini aldılar. Ukrayna’daki savaşta Hırvatların, Ukrayna saflarında paralı asker olarak görev aldığı artık gün yüzüne çıktı. Bunu Hırvatlar, kendi savaşlarına ilk desteği Ukrayna’dan aldıkları için bir vefa olarak lanse etse de gerçeğin “paralı askerlik” temelli olduğu söyleniyor. 
Öte yandan Sırplar ise bu savaşta Rusya’nın yanında mücadele ediyor. Sırplar ve Hırvatlar bu cephede de karşı karşıya gelirken, bunun sonuçlarını tribünlerde de yakın zamanda sık sık göreceğiz. Şimdilik ilk destek mesajı Hırvatistan tribünlerinden geldi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder