23 Ağustos 2015 Pazar

Mateo Kovacic ve Real Madrid’in Hırvat Aşkı


Charles Duckbury, Mateo Kovacic’in Real Madrid’e imza atmasının ardından Real Madrid’in Hırvatlarını Four Four Two için kaleme aldı.
Mateo Kovacic 35 Milyon Euro’ya İnter’den Real Madrid’e herkesi şaşırtıcı bir hızda transfer oldu. Kovacic, Real Madrid forması giyecek altıncı Hırvat oyuncu olacak. Bu bilgiyi okurken Hırvatistan’ın 1992 yılında ayrı bir devlet olarak kurulduğunu unutmayın. 1990’larda Real Madrid, Yugoslav oyunculara hayranlık duyarak imzalar atırıyordu; bu Barcelona’nın Hollandalı oyunculara yönelmesi ve İnter’in de Arjantinlilerden bir kadro oluşturmasına benzer bir şeydi

1 – Igor Jovicevic (1991-95)

Real Madrid’in ilk Hırvat transferiydi, pek bilinmeyen bir isim bugünlerde. İgor Jovicevic, “Yeni Boban” etiketiyle 17 yaşında 1,8 Milyon Dolar’a Real Madrid’e transfer olmuştu. Real Madrid B takımında, Rafa Benitez’in takımında yer aldı. Ama hiçbir şekilde A takımda kendine yer bulamadı ve Dinamo Zagreb’in 3,2 Milyon Dolar daha kazanmasına mani oldu. Ciddi bir diz sakatlığı da yaşadı ve sonrasında Fransa, Japonya ve Çin gibi ülkelerde futbol oynadı.Daha meşhur olan diğerlerine gelince…


2- Robert Prosinecki (1991-94)

Belki de o Real Madrid’e katılan en ünlü Hırvat! Kızılyıldız ile 1991 yılında Avrupa Şampiyon’u olduktan sonra Real Madrid’e katıldı. Sinisa Mihajlovic ve Darko Pancev’in performansı gibi onun performansı da onu Avrupa’nın gündemine taşıdı. İspanya’ya transferi ise 15 Milyon Dolar’a oldu.
Sırp Teknik Direktör Radomir Antic ile ligi üçüncü bitirdiler ve Şampiyonlar Ligi Ön Eleme’sinde Spartak Moskova’ya elenerek kötü bir dönem geçirdiler. Sakatlıklar ve tartışmalı performanslar bonservis bedeliyle birlikte tartışılmaya başlandı. Real Madrid başkanı Ramon Mendoza döneminde Oviedo’ya kiralandı. Takip eden sezonda ise Barcelona forması giydi.
Prosinecki daha sonra Real Madrid günleri için şunları söyledi, “Benim Real Madrid günlerim sakatlıklar ve başarısızlıklarla geçti, daha iyi olabilirdi. Farklı bir futbol kültürünü keşfetmeye çalışıyordum ve farklı bir deneyimdi”


3- Robert Jarni (1998-99)

Hırvatistan, Dünya Kupası üçüncüsü olduğunda futbolcularına olan rağbet de arttı, Jarni de takımın sol beki olarak rağbeti artan isimlerden oldu. Avrupalı Roberto Carlos lakabıyla da anılan Jarni, Almanya’yı 3-0’la turnuva dışına ittikleri maçta ilk golü atmıştı. Real Betis forması giyen oyuncuyu Real Madrid istedi, Sevilla’nın da ilgisi vardı. Fakat Betis, onu satmayı reddetti. Sürpriz bir şekilde Coventry’ye gitti. Ama orada oynamadan, İspanya’da oynamak istediğini, İngiltere’ye alışamayacağını söyleyerek Real Madrid’e bir transfer daha yaptı. Jarni, “Bu bir aile kararıydı. Ailem İngiltere’ye gitmek istemedi. Bu konu hakkında dürüst oldum” dedi. Jarni, 27 lig maçına çıktı ve 1 gole imza attı. Bir sezonu tamamladıktan sonra John Benjamin Toshack, Roberto Carlos’un da yolunu açmak için onu gönderdi.


4- Davor Suker (1996-99)

1998 Dünya Kupası Altın Top’unu kazanan Davor Suker, iki sezondur Real Madrid forması giyiyordu.Sevilla’ya geldiği andan itibaren 5 sezonda 76 gole imza attı. Meşhur sol ayağı ile bir sezonda 24 gol attı Real Madrid için. Takip eden sezonda  yaşına geldiğinde Real Madrid ile bir Avrupa Finali daha oynadı. O maçta 89.dakikada bir başka Yugoslav Mijatovic’in yerine oyuna girdi ve maçı Mijatovic’in golüyle 1-0 kazandılar. “Sukerman” o sezon sadece 4 gol atabildi. Daha sonra ise Arsenal için Madrid’den ayrıldı. O şimdi Hırvatistan Futbol Federasyonu başkanlığı yapıyor.,


5- Luka Modric (2012-)

Eğer Kovacic , Real Madrid’de kendine yol gösterecek birini arıyorsa, Luka onun için iyi bir rol model olacaktır. Marca’da bonservis bedeli ve istatistik rakamlar nedeniyle “Büyük Hayal Kırıklığı” diye adı geçiyordu.

Şu an ise Real Madrid hücumlarında Ronaldo’nun en önemli yardımcılarından.Slaven Bilic , “Modric, diğerlerinin daha iyi oynamasını sağlar” derken, şimdiki milli takım hocası ise “Hepimiz Modric’i seviyoruz” diyor. Son röportajında Madrid’de mutlu olduğundan bahseden Modric, yerel parklardan ve müzelerden bahsediyor. 
Bernabeu ‘da artık yanında bir hemşerisi olacak ve genç meslektaşına vereceği tavsiyelerle performansını korumaya çalışacak. 

Four Four Two - Charles Ducksbury

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder