22 Haziran 2018 Cuma

Sırbistan-İsviçre: Tek ihtimalli maç


Futbol tarihsel süreçlerden, politikadan, sokaktan bağımsız olsaydı, bugün oynanacak Sırbistan – İsviçre maçı iki Avrupa ülkesinin güzel futbol vaat eden maçlarından biri olacaktı. Aşağıda yer alan İsviçre forması üzerindeki grafiği sosyal medyada görmüşsünüzdür. İşte bu maçı ilginç kılan da bu grafik!


Kadro içerisinde Kosovalı, Boşnak, Hırvat ve Makedonya olmak üzere Yugoslavya’nın 4 unsuru ciddi bir şekilde temsil ediliyor. Savaş mağdurlarına kucak açan İsviçre’ye yıllar sonra ödül olarak dönecek olan bu demografik yapı Sırbistan maçı öncesi sıcak bir hat oluşturdu.


14 Ekim 2014’te Belgrad’da oynanan Sırbistan – Arnavutluk maçında yaşananlar dün gibi akıllarda. Sahaya giren drone üzerindeki “Büyük Arnavutluk” bayrağı maçın yarım kalmasına sebep olmuş ve gerilimi bambaşka boyuta taşımıştı. Ortadaki istenmeyen kan davasının izleri ise Sırbistan – İsviçre maçının üzerinden dev bir gölge şeklinde geziniyor.

Mladen Krstajic

Sırbistan’ın teknik direktörü Krstajic ile İsviçre’nin Bosna Hersekli teknik direktörü Petkovic, basın toplantısında Kosova ile ilgili hiçbir soruya yanıt vermedi. İşlerinin futbol olduğunu söyleyen iki teknik direktör sözleşmişçesine politik konulara değinmeyeceklerini dile getirdiler.
Sırp futbolculara ise sürekli olarak bu konu soruluyor ve futbolcular sessiz kalmıyor. Önce Mitrovic ardından da Milivojevic, Kosova için maç içinde gerilim çıkarabilecek oyunculara “çok seviyorsanız, neden Kosova için oynamıyorsunuz” diyorlar.


Dusko Tosic ise Arnavutluk maçında oyuna geldiklerini, Rusya’da bu oyunun tekrarlanmayacağını dile getirdi.
İsviçre cephesinde ise Kosova bayraklı paylaşımlar dikkat çekiyor. Sırbistan ‘ın “heyecanlı” medyası her paylaşıma “provokasyon” başlığı atsa da gerilim alt seviyede ilerliyor, umuyorum ki iki takımın gruptaki can derdi bu gerilimi daha da aşağıya çeker.

Xherdan Shaqiri'nin Kosova'daki şehri Zhegra

Burası Dünya Kupası, elemelerdeki gibi sululuklara , disiplinsizliklere yer olmayacak bir ortam. İki takım tarafından çıkarılacak ufak bir sorun dev problemler olarak geri dönebilir. Bu yüzden büyük , ciddi bir gerilim beklememek gerek.


Saha içine dönecek olursak Brezilya’dan bir puanı koparan İsviçre için bir puan da kötü sonuç olmaz. Ama Kosta Rika’dan üç puanı alan Sırbistan şunu biliyor ki İsviçre’nin Kosta Rika’yı yenmesi kendilerinin Kosta Rika’yı yenmesinden daha muhtemel bir sonuç olur. İsviçre, Kosta Rika ile oynarken Sırbistan ise turnuva favorilerinden Brezilya ile oynayacak. Sırbistan 6 puanı hedefleyerek çıkarsa şansını sürdürür, 4 puanla Brezilya maçına çıkmak ise sonları olabilir. Kazanamazlarsa ihtimaller denizinde matematiksel problemlerle uğraşacaklar. 

Maça dair bilgileri gün boyu Twitter’da @yugofutbol adresinden ve aşağıdaki haber zincirinden takip edebilirsiniz.


https://twitter.com/yugofutbol/status/1009063231636242433


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder