29 Ağustos 2014 Cuma

Türkiye'deki Yugoslavlar

Türkiye'de "Süper" Lig ve PTT 1.Lig bu hafta başlıyor. Yabancı kontenjanı Süper Lig'de bol artılı bir hal almışken PTT'de de Türki Cumhuriyetler diye bahsedilen ülkeler haricinde 3 yabancı oynatılabiliyor. Bu karmaşanın içinde liglerde oynayan Yugoslavlar'a baktığımızda ise; Süper Lig'de 13, PTT 1.Lig'de 10 Yugoslav futbolcu var. Ayrıca Süper Lig'de iki de Yugoslav Teknik Direktör görev yapacak. İsim isim bakacak olursak;

Teknik Direktörler

Slaven Bilic (Beşiktaş) : Aynı zamanda avukat ve müzisyen de olan Bilic, Yugoslavya'nın Split şehrinde doğdu ve futboldaki gelişimini de burada gösterdi. Futbola Hajduk'ta başlayan ve yıllar sonra yine burada futbolu noktalayan teknik direktör bir dönem Hajduk ve Hırvatistan milli takımını da çalıştırdı.


Vahid Halilhodzic (Trabzonspor) : Yugoslavya'da bugün Bosna Hersek'in ortasına kurulmuş Jablanica'da doğan çalıştırıcı futbola da Velez Mostar takımında başladı. Yugoslavya'da milli formayı da giyen hoca, Yugoslavya'da teknik direktör olarak sadece Velez Mostar ve Dinamo'yu çalıştırdı.

Süper Ligdeki Futbolcular

Erkan Kaş (Karabük) : İstanbul doğumlu olan futbolcu aile kökeni olarak Kosova'lı.


Milan Smiljanic,Dusko Tosic, Nemanja Tomic ve Radosav Petrovic (Gençlerbirliği) : Dört futbolcu da Sırbistanlı. Geçtiğimiz sezon bunlara ek olarak da Ante Kulusic, Dejan Lekic ve Ermin Zec vardı Yugoslav kontenjanından ama bu sezon bu sayıyı dörde düşürdüler. Tosic Kızılyıldızlı olsa da diğer 3 isim fanatik Partizan'lı.Ankara'da aynı takımda buluşan bu isimlerle Gençlerbirliği Yugoslav futbolcu sayısında lider konumda

Jagos Vukovic ve Elvis Kokalovic (Konyaspor) : Jagos, Sırbistanlı ve futbola da Kızılyıldız altyapısında başladı. Daha sonra Psv,Roda ve Vojvodina forması da giyen oyuncunun yolu bu sezon Konya'ya düştü.
Elvis ise Hırvat ve oynadığı en üst düzey takım Sloven Belupo oldu. 2013-14 sezonunda yeşil beyazlı ekibe katılan oyuncu 15 kez forma giydi. İki futbolcu da Yugoslavya doğumlu!



Goran Causic (Eskişehirspor) : Belgrad doğumlu futbolcu futbola Kızılyıldız'da başladı. Bir döndem Rad forması da giyen orta saha oyuncusu 2013-14 sezonunda Eskişehirspor ile anlaştı.

Senijad İbricic (Erciyesspor) : Ligin artık tecrübeli isimlerinden olan İbricic,şu an Bosna Hersek sınırları içinde  Yugoslavya toprağı Kotor Varos'ta doğdu. NK Zagreb ve Hajduk forması giyen Boşnak oyuncu bir dönem Lokomotiv Moskova forması da giydi.

Rajko Rotman ve Edin Visca ( Başakşehir) : Süper Ligin tek Slovenyalısı olan Rotman,Başakşehir'e bu sezon Rudar'dan transfer oldu.
Zeljeznicar çıkışlı Visca ise 2011-12 sezonundan beri İstanbullu!

Ante Kulusic (Balıkesirspor) : Ankaralı diyebileceğimiz Ante, uzun yıllar Hacettepe ve Gençlerbirliği forması giyerek hem Türkçesini ilerletti hem de ligin belli stoperlerinden biri haline geldi. Sibenik doğumlu oyuncu bu sezon ligin yeni ekini Balıkesir'de olacak.

Milan Mitrovic (Mersin İY) : 2013-2014 sezonundan itibaren Mersin'de olan Mitrovic, Prokuplje'de doğdu.

PTT 1.Lig'deki Yugoslavlar

Marko Simic
Srdjan Mijalovic
Saso Fornezzi
Eldin Adilovic
Nikola Mikic
Nenad Milijas: PTT 1.Lig'deki belki de en büyük isimlerden biri olabilir. Kızılyıldız'ı taşıyan Milijas bu sezon Türkiye'ye geldi. 
Branimir Subasic
Kenan Karışık: Sırbistan Sjenica(Seniçe) doğumlu Kenan, Türk pasaportu taşıyor. 
Marko Vucetic

Aleksandar Prijovic

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder